אנרגיה גרעינית ואורניום עוברים למיינסטרים
עם לוחות זמנים אגרסיביים להגיע לאפס פליטת פחמן נטו וצריכת האנרגיה העולמית שצפויה לעלות ב-50% עד 2050, ממשלות בוחנות את כל האפשרויות בדור הבא של ייצור חשמל.1 בעוד שחלק ניכר מההתמקדות הייתה במקורות מתחדשים כמו שמש ורוח , ייתכן שעדיין יש תפקיד קריטי לאנרגיה גרעינית בתמהיל האנרגיה העולמי, בהתחשב בכך שהיא נקייה, אמינה, וכן, בטוחה. חשוב לציין, הכוח הגרעיני משיל בהדרגה את הסטיגמה הנדבקת בה, בסיוע שיפורים משמעותיים בטכנולוגיה ובאמצעי הבטיחות. וככל שהיא זוכה להכרה רחבה יותר, אנו מאמינים שאנרגיה גרעינית מעלה את פרופיל ההשקעה של אורניום, כמות הדלק העיקרית שלה.
תובנות חשובות:
אנרגיה גרעינית פולטת אפס פליטות גזי חממה במהלך הפעילות, מה שהופך אותה לאפשרות אנרגיה בת קיימא עבור שאיפות אקלים אפס נטו.
ייצור גרעיני אמין יותר ממקורות מתחדשים אחרים, ומרכזי אוכלוסייה גדולים עם צורכי אנרגיה עולים כמו סין והודו שמים לב.
עם הגירעונות באספקה שצפויים להימשך, אינדיקטורים מובילים כמו תזרימי תעודות סל מראים שסנטימנט המשקיעים כלפי שוק האורניום הוא שורי.
כוח גרעיני יכול לעזור בהשגת יעדי מעבר אנרגיה נקייה
מתן מענה לצרכים האנרגתים ההולכים וגדלים של העולם ובו זמנית הפחתת פליטת הפחמן מהווה אתגרים לא פשוטים עבור קובעי המדיניות. מה שמרכיב את הנושא הוא מציאת דרכים להניע את 55% אחוז מאוכלוסיית העולם המתגוררת באזורים עירוניים צפופים. בעוד שמקורות מתחדשים מוכחים כמו שמש ורוח הופכים לחסכוניים יותר ויותר, טביעת הרגל הגדולה יותר שלהם, ייצור החשמל לסירוגין והקושי לבצע קנה מידה מהיר דורשים אחרים פתרונות נקיים לגיוון תמהיל האנרגיה בעולם. אנרגיה גרעינית עשויה להיות הפתרון, כמקור כוח נקי, גבוה ואמין.
בדומה לשמש ולרוח, כורי ביקוע גרעיני אינם מייצרים פליטת גזי חממה במהלך הפעולה. אבל גם כשמתחשבים בפליטות הפחמן הכוללות (כגון בבניית תחנת כוח גרעינית או פאנלים סולאריים) יש להם פליטות פחמן נמוכות יותר מאשר מקורות מתחדשים רבים אחרים.
אנרגיה גרעינית גם אמינה יותר ממקורות כוח רבים אחרים. מקורות אנרגיה מתחדשים כמו שמש ורוח תלויים בתנאי אקלים משתנים כדי להפעיל את הפאנלים והטורבינות שלהם, ובנקודות רבות במהלך היום והשנה עשויים שלא לייצר הרבה אנרגיה בכלל. ההפסקות לסירוגין מקשות עליהם לתפקד כספק הבלעדי של צורכי החשמל של אומה. לעומת זאת, מינהל המידע האמריקאי לאנרגיה (EIA) מדווח כי הגרעין פועל בהספק מלא 93.5% מהזמן, מה שהופך אותו למקור האנרגיה האמין ביותר ללא ספק.
ממשלות מתחילות לאמץ כוח גרעיני במספר צורות
בחיפוש אחר אנרגיה נקייה, יוזמות כוח גרעיניות שהובילה הממשלה האחרונות מתמקדות בשלושה תחומים עיקריים:
1) פיתוח כורים מתקדמים פחות או יותר המותאמים לצורך, 2) הארכת חייהם של מפעלים קיימים ו-3) בניית כורים מסורתיים.
היתרון העיקרי של טכנולוגיית הכור העדכנית ביותר הוא שניתן לעצב אותם כדי לעמוד בדרישות ספציפיות של משתמש קצה, כגון הפחתת השימוש במים ובפסולת. בנוסף, דרישות ההון מראש שלהם נמוכות מכורים מסורתיים במונחים אבסולוטיים, הם יכולים להיות תואמים למקורות אנרגיה אחרים והם מגיעים עם תכונות בטיחות משופרות.
כורי מודולארים קטנים (SMRs) הם הדוגמא הבולטת ביותר לסוגי כורים חדשים אלה. ל-SMR יש את כל היתרונות של תחנות כוח גרעיניות מסורתיות, אבל הם דורשים פחות תכנון והון מאשר עמיתיהם המסורתיים, מה שהופך אותם מתאימים במיוחד לפרויקטי אנרגיה קטנים יותר. ה-SMR הפעילה הראשונה בעולם היא דוברה צפה הממוקמת בקוטב הצפוני שכוחת את העיירה הרוסית Pevek. הוא מציע הצצה לאופן שבו ניתן להשתמש בטכנולוגיית SMR, במיוחד באזורים כפריים המסתמכים על דלקים מאובנים. נכון לעכשיו, ישנם יותר מ-70 עיצובי SMR בשלבי פיתוח שונים ב-17 מדינות.
הארכת מחזור החיים של מפעל גרעיני קיים היא אופציה נוספת עבור ממשלות, מכיוון שהיא דורשת הון פחות משמעותית מבניית מפעל חדש. חשוב לציין, מפעלים עם הארכת חיים הם גם הרבה יותר תחרותיים בעלויות עם טכנולוגיות לייצור פחמן נמוך.
בארה"ב יש כמה מהכורים הגרעיניים העתיקים בעולם עם גיל ממוצע של 39 שנים. לפי הערכות, 90% ממפעלי הגרעין בארה"ב קיבלו הרחבות כדי להגדיל את חיי הפעילות שלהם מ-20 ל-40 שנים במהלך העשורים האחרונים. לאחרונה, הוועדה לרגולציה גרעינית (NRC) החלה להאריך רישיונות ולהעניק למפעלים מחזור חיים פוטנציאלי של 80 שנה. למעלה מ-20% מהכורים הגרעיניים של ארה"ב מתכננים כעת לפעול עד 80 שנה. בדצמבר 2019, שתי יחידות כור גרעיני בפלורידה היו הראשונות שאושרו על ידי ה-NRC לפעול במשך 80 שנות מחזור חיים. הסנטימנט הפרו-גרעיני חזק אף יותר במדינות מתפתחות. אסיה היא מרכז מוביל לבניית כורים חדשים. לסין יש 18 כורים מסורתיים בבנייה, להודו שישה ולדרום קוריאה ארבעה. ברחבי העולם, למעלה מ-50 כורים נמצאים בבנייה ב-19 מדינות שונות. עם 445 כורים הפועלים ברחבי העולם כיום, מבנים חדשים אלה מייצגים צמיחה משמעותית עבור כוח גרעיני.
גירעון באספקה עלול לתמוך במחירי אורניום גבוהים יותר לאורך זמן
אורניום מספק את הדלק לתחנות כוח גרעיניות. אבל רבים מכורי האורניום הגדולים בעולם, כולל Cameco ו-Kazatomprom, הצטמצמו בייצור או סגרו את המוקשים לחלוטין כשהכלכלה העולמית נעצרה בתחילת המגיפה. החלטות אלו הפכו שוק עם עודף אספקה לשוק שהפך במהירות לחסר. כעת עם הגדלת הביקוש, סביר להניח שהגירעון בהיצע לא יתפוגג בקרוב בגלל מחזור ייצור האורניום.
בניגוד לסחורות אחרות, אורניום דורש ציר זמן ארוך יותר ורחב יותר של ייצור. חברות שירות חייבות לספק אורניום 12-24 חודשים לפני השימוש הצפוי בו. יצרנים כמו Cameco ו-Kazatomprom, אשר יחד היוו 28% מייצור האורניום העולמי בשנת 2020, לא צפויים להגדיל את הייצור במשך 1-2 השנים הבאות. , מה שיכול לספק תמיכה במחירים גבוהים יותר.
שוק תעודות הסל ומשקיעים מוסדיים כמו קרנות גידור מאותתים גם הם על דינמיקה שורית של מחירי האורניום. אורניום שונה ממוצרי אנרגיה אחרים כמו נפט וגז טבעי בכך ששוק החוזים העתידיים שלו אינו מפותח יחסית. לכן, רוב המשקיעים אינם מחפשים חשיפה לאורניום דרך השוק העתידי, אלא באמצעות תעודות סל, מניות בודדות או רכישות בשוק נקודתי. כפי שמראה גרף זה, תזרימי תעודות הסל לאורניום הואצו במהירות בשנת 2021 כאשר משקיעים חיפשו חשיפה לשטח על רקע חוסר איזון היצע/ביקוש.